En resa från B till A - Efterfesten

Frihet - Efterfesten

FRIHET. Är man uppvuxen i Sverige under andra halvan av 1900-talet är det lätt att koppla ihop det begreppet med moderata bildekaler, sänkt marginalskatt, kommersiella radiokanaler och privatägda skolor. Hur kunde ett så stolt slagord reduceras till något så torftigt? Frihet att uttrycka sig, frihet att tänka utanför ramar och fållor, frihet att göra av sitt liv vad man själv vill, och detta för ALLA – vart tog DEN visionen vägen?

Ett svar är kanske att vi tappat kompassen eller hamnat i nån dimbank som hindrar sikten. Ett annat kan vara att vi som bor i den här delen av världen just nu faktiskt är typ ... framme. Ok, vi är kringrända av mycket: kapitalismens krav på att vi ska konsumera, samhällets krav på att vi ska bi- dra och dödens krav på att vi ska dö. Men om man betänker att våra förfäder hölls på mattan av hot om svält, barnadödlighet, krig, envälden, cementerade klassgränser, sociala arv, okunskap, åsikts- och minoritetsförtryck, censur etc – tja, i det ljuset är vi rätt fria ändå.

Men vad gör vi då av friheten? Hur förvaltar vi den? Hur förvaltar vi den inte? Vad får vi ut av den? Gillar vi den ens? Vad och vilka hotar den? Hur försvarar vi den? Hur fördärvar vi den?

De där frågorna gjorde vi tolv låtar av.

Inspelad, mixad och mastrad av Efterfesten i Gramtone studio, Norrköping 2018-19.

 

Medverkande:

Tobias Almborg, Magnus Johansson, Niclas Kinnander, Rickard Larsson, Leif Stenbom, Erik Wennerholm, Mats Tinnervall, Johan Wester

 

Lyssna/köp:

Lyssna i Spotify

Köp i Apple Music

Köp på Amazon