Grammofon

Gudomlig intervention / För dom vi skickar tillbaks - Efterfesten

 

En polare messade ett klipp från Visby: klarblå himmel över grönlummig park, sommarklädda människor som strosade omkring däri, andra halvlåg i gräset och plockade förstrött i sin matsäck, åter andra stod med armarna i kors och spanade mot en scen. Man väntade på någon. Oklart vem, men det kan ha varit Jimmie Åkesson - ty det här var den 1:e juli, dagen då SD fladdrade med sina flaggor så att syret försvann i Almedalen och nyss nämnde JÅ gjorde comeback.

Och ur högtalarna där i sommargrönskan dånade Magnus gamla dänga ”Vakna nu Anneli”.

Kanske var det en slump. Men man kunde också tänka sig att arrangörerna ville rama in evenemanget med något som lät tryggt, somrigt, nostalgiskt – och svenskt. Vi höll detta för högst troligt och formulerade en syrlig kommentar i en tweet, den nådde några journalister och i en intervju med SVT Kultur sa Magnus det ju skulle vara mer konstruktivt att skriva en anti-SD-låt än att bara klaga på valet av pausmusik.

Vad han inte sa var att den redan fanns. Och att den var nedlagd. Vi hade känt på den i studion, men funnit den för plakatmässig och dragit slutsatsen att det var lika omöjligt att bemöta SD-företrädare i låttexter som det uppenbarligen är att bemöta dem i tv-debatter. Men har man sagt A får man säga B (eller tvärtom, vilket vi snart ska återkomma till): under hösten jobbades låten om, fick titeln ”Gudomlig intervention” (ett lån från det fina sista spåret på Love Olzons ”När din dag kommer”) och spelades in i Gramtonestudion. Veckan därpå gjorde vi en ny version av ”För dom vi skickar tillbaks”, som skrevs 1993 (fanns med på samlingsplattan ”Vilda fåglar - sånger om barn” och blev senare titelspår på ett kampanjalbum för organisationen Ingen Människa Är Illegal) som en reaktion på DEN tidens flyktingdebatt och förläggningsbränder.

Här föreligger nu en singel med båda dessa låtar.

”Se det här som ett brev ifrån mig till dig” - så lyder första raden i ”Gudomlig intervention” och adressaten är vemsomhelst som företräder SD:s unkna nationalism, eller nationalism i vilken stat det vara må. Albert Einstein citeras i låten – det är nämligen han som tillskrivits den geniala analysen ”nationalism is an infantile disease, it is the measles of mankind”. Alla ni andra (och ni är i bedövande majoritet, det ska vi komma ihåg) kan se den som en kommentar till fenomenet i fråga. Låt oss hoppas och tro att det blir kortvarigt. ”För dom vi skickar tillbaks” är inte alls riktad till de barn som nämns i titeln, utan till de européer som idag fått för sig att denna priviligierade världsdel med sina 730 miljoner invånare hotar att krackelera under trycket av några miljoner nytillkomna.

 

Mixad och mastrad av Efterfesten i Gramtone studio

 

Medverkande:

Tobias Almborg, Magnus Johansson, Rickard Larsson, Leif Stenbom, Erik Wennerholm

 

Lyssna/köp:

Lyssna i Spotify

Köp i iTunes

Köp på Amazon